viernes, 23 de noviembre de 2007

FRONTERES DE LA REALITAT



Aquest posts potser s’allunya lleugerament del tema central que ocupa aquest blog, però trobava necessari fer una ràpida referència al concepte de realitat.

En primer lloc, i amb l’objectiu de vincular realitat i engany (fake), descriure en quin aspecte aquests dos conceptes comparteixen part d’un mateix àmbit.

“Realidad (del latín realitas y éste de res, «cosas») significa en el uso común «todo lo que existe». De un modo más preciso, el término incluye todo lo que es, sea o no perceptible, accesible o entendible por la ciencia y la filosofía o cualquier otro sistema de análisis.”

Definició extreta de la Wikipedia.

[vincle] informació ampliada

Si en el post anterior posàvem en evidència la importància del terme “cert” com a tal, ara proposem analitzar breument allò que anomenem com a real i com (i de quina manera) es correspon amb la realitat objectiva.

Casi entrant en àmbits filosòfics, cal preguntar-se que entenem per real. Existeix una famosa frase que concentra la lògica humana amb una afirmació “Si no ho veig no m’ho crec”, però aquesta queda totalment descartada sota el concepte de “fake” evidentment. Així doncs, perquè no afirmar que l’únic que fa el “fake” es generar una realitat paral·lela?

A cas podríem considerar les fotos dels famosos i famoses que ocupen les portades de les revistes més clamoroses com a reals? Malgrat tot ho fem sense plantejar res, senzillament s’accepta com a real, creant en ocasions fins i tot un fenomen d’admiració i desig de semblança, que arriba a provocar estereotips culturals, de bellesa i comportament, de vegades tan malaltís que pot derivar a trastorns alimentessis i psicològics, però això es un tema que ja s’escapa al que ens ocupa. Ex posts posats anteriorment: La sirurgía mes barata

Si el terme “cert” manca de sentit, el terme “real” (anant fortament lligat al primer), també sembla que es comença a difondre.

Finalment i per resumir una mica el sentit de tot el que s’ha dit, compararem el “fake” amb l’actuació de un mag i/o mentalista, el qual fa creure al seu públic que allò que està presenciant es real, malgrat que la seva lògica li digui el contrari, i que acaba per acceptar-ho com a tal.





[videolink] Criss Angel

No hay comentarios: