sábado, 20 de octubre de 2007

TAGGING AIR FORCE ONE

Aquest es potser un dels fakes que ha creat mes controvèrsia de tota la era Internet. Al seu moment, va ser un dels vídeos mes vistos de youtube, i als EEUU va tenir una gran projecció mediàtica. Durant uns dies va aparèixer a les planes de tots els diaris, a tots els telenotícies, a multitud de pagines web,...
Va conquistar completament la totalitat dels mitjans de comunicació.

En el vídeo es pot veure com Marc Ecko (artista urbà) entra de forma il·legal a un recinte de màxima seguretat de les forces aèries dels EEUU, i fa un tag a l’ Air Force One ( un Boeing 747 - 200B VC- 25A), l’avio presidencial.



[videolink] TAGGING AIR FORCE ONE

Poc desprès de l’aparició a Internet d’aquest document, es va crear una gran discussió entorn a la veracitat del vídeo. El govern no va fer cap mena de declaracions al respecte, i van ser tot un conjunt d’ experts de diferents àmbits els que van catalogar la acció de falsa, basant-se en certes diferencies entre l’Air Force One real i l’avio que apareixia al vídeo.

Per començar es va constatar que la teòrica base aèria que apareix a la gravació, en realitat era l’aeroport de San Bernrdino (Norton AFB) del sud de Califòrnia.
També es van trobar diferencies entre el numero d’antenes d’ambdós avions, en el color del fuselatge de la part inferior, el model dels motors, la tipografia utilitzada, etc.

Finalment, es va descobrir que darrera del vídeo hi havia una intenció comercial d’una marca de roba. Mes tard, el propi Marc Ecko va comunicar que també es tractava d’una crítica a la llibertat d’expressió, i va revelar que per fer el muntatge va llogar un Boeing 747 i va pintar un dels costats igual que el del president dels EEUU.

Es significatiu el pressupost econòmic que va recolzar l’acció, però també el gran impacte mediàtic que va assolir.

[link] Still Free

[link] Noticia

[link] Analisi

No hay comentarios: